Mijn activiteiten op social platforms beperken zich tot Twitter & Mastodon. Twee social platforms waar je met korte berichten kunt communiceren. Ideaal om wereldwijd contact te leggen en te onderhouden met mede radio enthousiasten. Op andere social platforms ben ik niet (meer) actief.

"Volg mij op Twitter: @19WAC3067 of op Mastodon: @Wilfred@mastodon.radio."

Twitter.

Twitter is een social platform berichtendienst waar gebruikers korte berichten, bekend als tweets, kunnen plaatsen en delen met andere gebruikers. Tweets kunnen maximaal 280 tekens bevatten en kunnen foto's, video's en links bevatten. Gebruikers kunnen volgen wie ze willen, zodat ze de tweets van die gebruikers in hun eigen tijdlijn kunnen zien. Ook kunnen gebruikers reageren, retweeten of tweets liken die ze leuk vinden. Twitter is ontstaan in 2006 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de meest populaire sociale media-platformen ter wereld. Het is een populaire manier om snel nieuws te volgen, meningen te delen, of contact te houden met 'vrienden'. Twitter wordt veel gebruikt om te communiceren met volgers die dezelfde interesses delen. Eind oktober 2022 werd Twitter overgenomen door Elon Musk, en eind juli 2023 werd de naam Twitter veranderd in X.

Mastodon.

Mastodon is een (open-source & federated)  alternatief voor Twitter. Dit betekent dat het een netwerk is dat bestaat uit verschillende onafhankelijke servers die samenwerken om een groter netwerk te vormen. Het is dus een social platform dat op veel manieren lijkt op Twitter, maar in plaats van een centrale autoriteit te hebben, heeft elke server zijn eigen beheerder en regels. Gebruikers van Mastodon kunnen berichten plaatsen en delen. Dit heet tooten. Toots kunnen maximaal tekens bevatten. Net als op Twitter, kun je ook reageren, boosten en likes geven. In plaats van een volger te hebben, volgt een gebruiker een andere gebruiker of server. Mastodon is ook gebouwd op open-source technologie, dit betekent dat iedereen de code van de dienst kan bekijken, gebruiken en aanpassen. Mastodon is ontstaan in 2016 en groeit sindsdien gestaag in populariteit, vooral onder degenen die bezorgd zijn over de centralisatie en de controle van andere sociale media-platformen, zoals Twitter. Het is een goede optie voor degenen die op zoek zijn naar een alternatief voor de grote sociale media-platformen, vooral degenen die op zoek zijn naar meer controle over hun eigen data en een grotere mate van privacy.