Bij een scanner kun je frequenties programmeren die gebruikt worden door diensten zodat je mee kunt luisteren wat er allemaal gebeurd. De meeste mensen gebruikten vroeger scanners om mee te luisteren naar de hulpdiensten als politie, brandweer en ambulance. Daarnaast kon je veel meer dingen beluisteren zoals het openbaar vervoer, taxi's, scheepvaart, luchtvaart, beveiligingsbedrijven, zendamateurs, de draadloze telefoons en nog veel meer.  Op dit moment is het spraakverkeer van de hulpdiensten niet meer te beluisteren. Hiervoor is P2000 in de plaats gekomen. Voor de mensen die nog wel een scanner hebben staan, er is trouwens nog genoeg te beluisteren. Maar minder dan voorheen.

Mijn allereerste scanner was een portable. Namelijk de Commtel COM203. Deze heeft 200 geheugenkanalen in 10 banken, waarvan 1 priokanaal. Het bereik: 66-88, 108-174, 380-512, 806-960 MHz (AM FM). Naar deze scanner heb ik heel veel uren geluisterd. Ik investeerde in andere opzetantennes, speakers, oordopjes, accupacks, adapters, discone antennes, frequentie boeken etc. Hierna investeerde ik in een (tweedehands) Yupiteru MVT-7100. Een profesionele portable scanner. Met 1000 kanalen, waarvan 10 prio. Het doorlopend bereik: 0,5-1650 MHz (NFM WFM AM USB LSB). En is zelfs voorzien van een S-meter.

 

Uiteindelijk heb ik nu de basisscanner die ik vroeger wilde hebben, de COM205 van Commtel. Met 400 kanalen, waarvan 1 prio in 10 banken. Het bereik: 25-512 en 806-1300 MHz (AM FM WFM). Deze scanner maakt deel uit van mijn 'decodeer setup'. Deze COM205 is (later) gemodificeerd met een discriminatoruitgang. Hiermee is hij verbonden met de Asus laptop. Zo kan ik naast de analoge nu ook de digitale modes ontvangen. En decoderen!  Hoe werkt dit? Iedere FM-ontvanger is voorzien van een discriminator. Hierop staat het ongefilterde audiosignaal. Dit wordt daarna door filters en versterkers bewerkt. Zo komt er een verstaanbaar geluid uit de luidspreker. Juist die ongefilterde audio is geschikt om digitale signalen te decoderen. Daarom wordt er op de dicriminator een afgeschermde kabel aangesloten, voorzien van een contraplug. Hiermee wordt de computer verbonden. Met de juiste software is dit signaal te decoderen. Zo kan ik o.a. de digitalemodes van zendamateurs ontvangen, zoals RTTY en SSTV. Maar ook meelezen met de 112 meldkamer.

 

Ondertussen heb ik een kleine verzameling (kristal-) scanners opgebouwd. Waaronder de Realistic Pro-2023. Een simpele basis scanner met 16 kanalen, waarvan 1 prio. Het bereik: 66-88, 118-136, 144-174, 406-512 (AM FM). Aangeschaft met handleiding en bijhorende telescoopantenne (Motorola-aansluiting). Deze heb ik geprogrammeerd in de luchtvaart en de burgerluchtvaart (zweefvliegtuigen, reclamevliegtuigen & luchtballonnen) band. De scanner is verbonden met een laptop. Daarop is het programma WACARS geïnstalleerd.  Hierdoor kan ik de data, die gebruikt wordt voor communicatie tussen vliegtuigen en verkeersleiding volgen. Zoals positie, hoogte en brandstof, hoeveelheid