SWR staat voor Standing Wave Ratio (Staande Golf Verhouding) en is de maatstaf voor de efficiëntie van een antenne. Dus de verhouding tussen de energie (watts) die je naar de antenne stuurt en de energie die door de antenne wordt gereflecteerd, omdat de antenne niet goed is aangepast aan je zendfrequentie. Om de SWR nauwkeurig af te regelen gebruik je een speciale SWR-meter. Deze wordt tussen het toestel en de antenne geplaatst. Bij een perfecte SWR beweegt de naald amper. Staat de naald in het rode gebied (boven de 3) dan is de SWR erg slecht. Staat de naald daar tussenin (in het groene gebied) dan is het is acceptabel.

Het meten.
Je plaatst de SWR-meter tussen je CBradio en de antenne. Aan de achterzijde vind je twee antenne sockets. Koppel de antenne aan op de ANT.
En de CBradio op de RTX of  TRANS door middel van een korte antenne kabel.

Aan de voorzijde zie je drie knoppen. namelijk CAL (calibrate),FWD (forward) en REF (reflected).
Eerst gaan we de SWR-meter calibreren. Zet de schakelaar FWD/REF op FWD. Zet de CBradio op op kanaal 19. Nu de mike inknijpen, draai nu de CAL knop op de SWR-meter helemaal naar einde rechts op de schaal (naar SET, CAL of  ∞).

De mike nu niet meer indrukken, Zet daarna de schakelaar FWD/REF op REF. Daarna de mike weer inknijpen. Je kun je de SWR waarde van je antenne aflezen. Als de naald nu 2 streepjes aangeeft, dan heb je een SWR van 1 op 2.

Doe nu ook meting op kanaal 01 en op kanaal 40. Let op: telkens je van kanaal verandert moet je de meter opnieuw kalibreren.  De SWR kan afgeregeld worden door het wijzigen van de lengte van de antenne. Hoe dit moet, staat in de handleiding van je antenne. Maar is de antenne nu te lang of te kort? Dat is erg makkelijk te onthouden:

>Is de SWR op kanaal 01  het hoogst: de antenne is te lang, dus inkorten (richting 10meter band).
>Is de SWR is op kanaal 40 het hoogst: de antenne is te kort, dus verlengen (richting 12meter band).

Bij een SWR van 1 op 1 heb je geen verlies, en is je vermogen 4 watt. Bij een SWR van 1 op 3 verlies je 25%, en is je vermogen nog maar 3 watt. Bij een SWR van 1 op 6 heb je nog maar 2 watt. De watts die je verliest, gaan terug naar je toestel! Dit zal "de eindtrap opblazen". Dit is een te dure reparatie, uw CBradio is dan total loss.

Enkele tips:

*Indien jouw CBradio een regelbaar vermogen heeft, draai dan het vermogen terug naar laag (4watt).

*Bij een gecombineerde SWR/PWR meter, moet het knopje PWR/SWR op SWR. Bij 4 watt vermogen zet je je meter op 10W. Bij meer dan 10 watt zet je hem op 100W. Wanneer je de schakelaar SWR/PWR op PWR  (power) zet, meet je het vermogen van de CBradio.

*Bij de luxere kruisnaaldmeter zie je in een oogopslag de SWR, FWD (uitgezonden vermogen) en REF (gereflecteerd zendvermogen) in één oogopslag.

De SWR verliezen tabel, 12,5 % is 0,50 watt verlies.