Station Mook-Molenhoek is een station dat ligt aan de Maaslijn, gelegen in Molenhoek. Mmlh (de officiële stationsnaam) heeft de coördinaten: 51° 45′ 25″ NB, 5° 52′ 22″ OL. Op 6 mei 2009 is dit station 'heropend´ onder de naam Mook-Molenhoek. Op dit spoorstation Mook-Molenhoek stoppen de treinen van Arriva. Het station is voorzien van twee perrons en twee perronsporen. Spoor 1 is naar Roermond of Venray. Spoor 2 is naar Nijmegen. 


Dienstregeling station Mook-Molenhoek.

Dienstmededeling station Mook-Molenhoek.


De historie van het station.

Dit station werd geopend op 1 juni 1883 als station Mook en ligt aan de Maaslijn. De Maaslijn was een belangrijke schakel voor de kolentreinen die tussen de staatsmijnen in Limburg en de rest van Nederland reden. Het station was een ontwerp van M.Van Wadenoijen. Het stationsgebouw was van het type Hemmen,zoals ook de verderop gelegen stations Cuijk en Boxmeer. Het eerste station van dit standaardtype werd nabij Hemmen gebouwd in 1882. Omdat dit het eerste station van dit type was, is het ontwerp naar dit station vernoemd. In 1893 werd de stationsnaam gewijzigd naar Mook-Middelaar. Het station werd op 15 mei 1938 voor reizigersvervoer gesloten vanwege de economische crisis. Nadat de spoorbrug tussen Mook en Katwijk, op 10 mei 1940 werd opgeblazen, werd het station tussen juni en oktober 1940 heropend. Nadat de spoorbrug was hersteld, werd het station weer voor reizigervervoer gesloten. In 1972 werd het station ook voor goederenvervoer gesloten. Maar behield wel (tijdelijk) goederenvervoer voor speciale doeleinden. In 1956 worden de twee wachtruimtes afgebroken. Het oorspronkelijke station werd uiteindelijk in 1975 gesloopt. Op 6 mei 2009 is op dezelfde locatie een nieuw station herrezen, onder de naam Mook-Molenhoek. Nu zonder stationsgebouwen, die voorheen wel aanwezig waren. Op dit spoorstation stoppen de stoptreinen van Arriva.

De historie van de spoorbrug.

De spoorbrug tussen Mook en Katwijk is 353 meter lang en overspant de rivier de Maas. Het is de langste spoorbrug van Limburg en Brabant. De spoorbrug is tussen augustus 1879 en februari 1883 gebouwd. Na uitvoerig getest te zijn, op 1 juni 1883 feestelijk in gebruik genomen. In 1930 is de spoorbrug één meter verhoogd, in verband met hoog water. De spoorbrug werd op 10 mei 1940 werd opgeblazen. Dit gebeurde tijdens de Duitse invasie, om de Duitse soldaten te vertragen. De spoorbrug werd provisorisch hersteld en was vanaf oktober 1940 weer klaar voor gebruik. Op 17 september 1944 werd de spoorbrug opnieuw opgeblazen. Het terugtrekkende Duitse leger vernietigde de spoorbrug achter zich.

In januari 1946 werd begonnen met de reconstructie van de spoorbrug. Er werden hiervoor twee vakwerkbruggen ingezet. In mei 1952 reed hier de laatste stoomtrein. Eind vijftiger jaren werd de spoorbrug opnieuw gereconstrueerd. De aanbruggen, aan de kant van Mook, zijn vervangen door een vakwerkbrug. Sinds 1997 is spoorbrug ook geschikt voor de sneltreinen. In 2020 is aan de zuidkant een fietsbrug bevestigd.