Een van mijn favorieten is de houten Rondova buizenradio, gebouwd als radio-meubel. Ik heb deze kunnen dateren op 1964. (In dat jaar traden de Rolling Stones voor de eerste keer op in Nederland, gaven de Beatles hun enige optreden in Nederland & begon radio Caroline met uitzenden.) Een bakbeest van ongeveer 93x36x35 cm en lastig op te tillen. Radio's uit die tijd werden vaak als een echt meubelstuk uitgevoerd. Waar de hele familie 's avonds om heen ging zitten.

Om gezamenlijk te luisteren naar een hoorspel. Welke uitvoering ik hier heb staan, weet ik nog niet. Dat is tot nu toe niet te vinden. Een korte zoektocht op internet leverde andere modellen op. Maar hij valt een beetje tussen de types 10R & K40 in.


Een korte beschrijving van mijn model. Links zit een klepdeurtje met daarachter een geïntegreerde Telefunken TW504 draaitafel. De radioschaal en bedieningsknoppen zitten aan de rechterzijde. Het afstemoog zit, net als de afstemming knop rechts. Aan de onderrand, over de hele breedte, bevinden zich (vermoedelijk) vier luidsprekers. Aan de bodem zitten vier halfronde aluminium plaatjes. Waaraan de (houten) poten gemonteerd kunnen worden. Of waren korte doppen als tafelmodel ook een optie?

Rondova Nederland uit Zutphen.
Rondova Nederland uit Zutphen.

Deze buizenradio komt van mijn lagere school af. En stond daar bij meester Wim in het klaslokaal. Via mijn broertje is deze tijdens een grote opruiming bij mij terecht gekomen. Dit moet eind jaren negentig geweest zijn. De Rondova heeft diverse littekens aan deze schoolperiode overgehouden. Maar is nog bijna in complete staat. Restaureren ligt niet in de planning. Het is voor mij een radio met een verhaal en jeugdherinneringen...